Randevu ve Çalışma Sistemi Nasıldır?
Randevular saatlik blokeler şeklinde düzenlenir, 45 dakika psikiyatrik görüşme, 15 dakika olası gecikmeler, dinlenmeniz ya da yapılacaksa psikometrik inceleme ve testlere ayrılır. Bu zaman dilimine başka randevu, kontrol, kısa görüşmeler vb. verilmez. Bu şekilde randevu saatinizde başka danışan ya da yakını ile temasınız en az düzeyde tutularak sizin özeliniz, gizliliğiniz ve rahatınız öncelikli tutulmaya çalışılır.
Danışan gizliliği, seans sürelerine azami dikkat edilmesi nedeniyle hiçbir sebeple randevusuz, doğrudan başvurular kabul edilmemektedir.
Görüşmeler (Psikiyatrik Muayene ve Psikoterapi Seansları) ortalama 45 dk sürmektedir. Bu sürede ayrıntılı öykü, psikiyatrik değerlendirme ve muayene, psikoterapötik görüşme (psikoterapi) yapılır, gerekirse ilaç tedavisi de eklenir. İhtiyaç halinde aile, eş görüşmeleri de bu süreye dahil edilir.
Cinsel terapilerde ve aile terapilerinde eşle başvurulması gerekmektedir. Aile terapilerinde 90 dk süre ayrılır.
Randevunuzdan 15 dk. önce gelmeniz olası gecikmeler, ihtiyaç halinde size uygulanacak değerlendirme testleri için zaman kazandıracaktır, bu sayede size ayrılan muayene süresinin daha verimli kullanılmasını sağlayacaktır.
Seansınıza ait test vb herhangi bir ad altında ekstra bir ücret talep edilmeyecektir. Ücret güncellemesi ekonomik koşullar, enflasyon oranı, Türk Tabipler Odası tavsiye kararı gibi durumlar hesaba katılarak her sene başı ya da sene başı ve ortası olarak yapılmaya özen gösterilecektir. Süreçte güncel ücret geçerli olacaktır.
Randevu saatinin sadece size ayırıldığını ve o saat dilimine başka randevu, kontrol kabul edilmediğini, doktorunuzun ve çalışanların sizin için hazır bulunacağını bilmeniz önemlidir. Bu nedenle bloke ettiğiniz zaman diliminden sorumlu olduğunuzu bilmeniz ve herhangi bir sebeple randevunuza gelemeyecekseniz, yeni bir tarih belirlenebilmesi veya ilgili saate başka randevu alınabilmesi için mümkünse bir gün önceden bilgi vermeniz önemlidir. Hiçbir iletişim kurmadan gelmeme ya da üstüste seans zayii yaşandığında terapistiniz seans talebinizi artık reddedebilir.
Gecikme durumlarında size ayırılan süreye özen gösterildiği gibi bir sonraki muayenenin de randevu saatine özen gösterilmek zorunda olunduğunu unutmayınız.
Eğer ilaç tedavisi de düşünülecekse daha önceki ve halen kullanmakta olduğunuz ilaçların bilinmesi, aynı tedavi süreçlerinden tekrar tekrar geçmemeniz adına önemlidir. Ayrıca hali hazırda kullandığınız psikiyatri dışı ilaçların (hipertansiyon, diyabet, tiroid ilaçları vb), gıda takviyeleri, bitkisel karışımların vb. bilinmeside önemlidir. Bu sebeple isimlerini ya da kutularını yanınızda getirmeniz önerilir.
Yapılandırılmış Psikoterapi seansları için; ön bir psikiyatrik tanısal muayene ve değerlendirme yapılması zorunlu olup, uygulanacak psikoterapi yöntemine (Bilişsel Davranışçı Terapi, Kabul ve Kararlılık Terapisi, Şema Terapi, gerekirse seanslara eklenen HipnoBDT Terapi vb.) uygunluğunuz, terapiye ve değişime motivasyonunuz gözetilerek birlikte karar verilecektir.
Uygun olmayan kişiye uygun olmayan bir psikoterapi yönteminin faydası olmayacağı gibi gereksiz para, zaman ve emek israfı olduğunu bilmeniz önemlidir. Örneğin psikotik şikayetleri ya da yatkınlığı olan bir bireye psikodinamik yönelimli bir terapi ya da EMDR, Hipnoz yönteminin sakıncaları ya da ciddi teknik kısıtlamalarına ihtiyaç vardır.
Bu nedenle şu terapiden şu kadar seans almak istiyorum gibi başvurulardan ziyade somut bir amaç, hedef listesi daha verimli olacaktır.
Karşılanması Mümkün Olmayan Genel Beklentiler:
- Bilimsel olarak kanıtlanmamış ya da bilim ve etik dışı, tedavi klavuzlarında yer almayan (örn. hipnozla geçmişimi sildirmek istiyorum, bağışıklık sistemimi güçlendirmek istiyorum vb)
- Başta internet olmak üzere çeşitli şekilde kendinize koyduğunuz tanı ve buna yönelik kendinizin karar verdiğiniz bir terapi ya da ilaç tedavisi başvurularınız kabul edilmemektedir. (örn. 3 seans BDT almak istiyorum veya şu ilaç sadece bana iyi geliyor reçete ettirmek istiyorum gibi)
- Tedavi süreciniz, seanslar şeklinde devam edecek olup, hekiminizin de uygun olduğu zaman, sınırlar ve iletişim kanallarıyla tabi ki iletişim kurabilirsiniz fakat tedavinizin mesaj, sık aralıklarla telefon görüşmeleri şeklinde yönetilmesi veya her istediğim an ulaşmak, konuşmak istiyorum gibi beklentileriniz varsa bunun karşılanması pratikte mümkün değildir.
Detaylı bilgi için;